Prezenţe mass-media

 

A fost odată …. la Ploiești

    Undeva la începutul anilor 90, la revenirea entuziastă a democrației în România, la Ploiești, au apărut o instituție, care aducea în actualitate principiile și valorile umanitarismului, reluând după mult timp o tradiție de afirmare a „școlii românești de drept internațional umanitar”. Puțini cunosc faptul, că România a fost încă de fiecare dată printre statele care a semnat tratatele specifice domeniulu umanitar, iar profesorul Tudor Radu Popescu s-a numărat printre membrii fondatori ai Institutului Internațional de Drept Umanitar de la San Remo, cea mai prestigioasă instituție de difuzare a regulilor războiului în întrega lume.

Întâmplare sau destin, Ploieștiul, în care s-a înființat în 6 decembrie 1993, Centrul de Drept Internațional Umanitar al Armatei, a cunoscut în timpul celui de-al doilea război mondial efectele nerespectării regulilor de purtare a războiului. Bobardamentele americane asupra rafinăriilor prahovene au atins și o parte însemnată a unor obiective civile.

Etapa ploieșteană a acestei instituții care a durat până în anul 2011, când a intrat într-un evident con de umbră după ce a fost mutat la București, a însemnat o afirmare remarcabilă pe plan intern și internațional, printr-o prezență activă la manifestările specifice domeniului, dar și printr-o prestație deosebită în domeniul editării de lucrări și a pregătirii personalului armatei participant la misiuni internaționale.

Drumul parcurs de la idee la apariția și apoi la afirmarea intituției în lucrarea „Dreptul Internațional Umanitar în Armata României sau Monografia CDIU.”

Updated: 01/04/2020 — 12:12
© 2013 Frontier Theme